вторник, 19 януари 2016 г.

Какво да гледаме при покупка на кола втора употреба.


На първо място, при огледа на кола не се гледа двигателя, а се оглежда купето. Не се гледат също покрива и капака, които обикновено са лъснати дори и при 15 годишните коли като нови, а най-уязвимите места. За оглед избирайте винаги светло и сухо време. Застанете първо отпред, после зад автомобила и го огледайте внимателно за пълна симетрия. Такава може да липсва поради сериозна катастрофа и усукване на купето, при което направо прекратявайте огледа. Ако единият фар или стоп е по-нов или различна марка, това също може да говори за ремонт след катастрофа, макар и да не е задължително. Помислете дали автомобилът не е пребоядисан, което най-добре се вижда при гумените уплътнения с боя на врати и прозорци, ръбове, болтове и драскотини. При оригинална боя, старият автомобил трябва да има отпред, драскотинки от малки камъчета на пътя. Обиколете отвсякъде колата и гледайте за ръжда и изгнило, най-вече по праговете, врати, капаци, калници и ръбове. Огледайте за леки охлузвания и драскотини, за китосване, различен цвят на боята и заварки. Всеки дефект отбелязвайте явно, поне с идея да ви бъде отбито от цената. 

За състоянието на километража и съответно колко дълго и не по-маловажно - как е товарен двигателя, се съди също първоначално от купето, но отвътре. Влезте в колата и огледайте дали е чисто, не мирише и не е влажно. Изтрита шофьорска седалка или нов калъф върху нея и изтрити педали показват много километри дори и при изрядна чистота. Огледайте целостта на тапицерията и таблото. Седалките не трябва да се клатят, пробвайте и дали механизмите за настройка работят. Пробвайте предпазните колани. Вижте дали всички врати и стъкла се отварят и затварят отвън и отвътре. Дали всички електрически уреди работят. Замислете се за миризми и влага, предвестници на последващи проблеми. Погледнете багажника и капака му. Като цяло всичко това показва какъв е бил шофьора, който едва ли е мислил за продажбата докато е карал колата. Белезите по купето показват не само много километри, които няма да видите на километража, който със сигурност е превъртян, но и небрежна подръжка - нередовна смяна на масло и други части, каране с много форсиране и спирачки, градско каране и т.н. Една кола на 250 хиляди километра може да е много по-добра от друга, същия модел на 150 хиляди, така че километрите може да са само някакъв фактор, но не и определящ. 

Огледайте джантите за удари в бордюри и грайфера на гумите, а не дали са измити или намазани с паста за гуми. На гумите има дата от вида 0512 (за декември 2005-та). Гумите трябва да са с еднаква шарка поне на ос. Грайферът на нови гуми е до 8-9 мм, под 4мм може да ви подхлъзнат в някоя локва и по-добре се замислете че ще ви трябват поне още 300лв. за смяна. Неравномерното износване на гумите може да е поради сериозни проблеми в окачването, макар че може и да е просто в резултат на каране с меки гуми или нерегулирана предница. 

Отворете предния капак. Често търговците измиват двигателя, докато е по-добре да го видите след определен пробег. Първо погледнете дали няма счупени части, висящи такива или вързани с тел и какво ли не. Възможно е и някоя ценна част да е подменена точно преди продажбата, което да проличи по различната износеност. Външния вид на двигателя показва косвено и вътрешния му вид. Огледайте за течове от масло. На пробката на маслото не бива да има метални частици, което е изключително лош знак за двигателя. Задължително проверете за теч между мотора и скоростната кутия, което пък е лош знак за съединителя. Охладителната течност не трябва да има ръжда, мехурчета или да е тъмна. По двигателя и около него не трябва да има и друга слуз и каквито и да са течове. Черната спирачна течност също говори за занемарена поддръжка. 

Запалете двигателя. Гледайте да е студен. Ако запалването има проблеми на студен двигател, търговецът може да го е притоплил преди огледа, което може да видите ако температурата се вдигне много бързо или пипайки го при отворен капак. Това важи особено за дизеловите двигатели, които по възможност е добре да изпитвате и при минусови температури. Послушайте шума на двигателя, да е равномерен, да не е остър, да няма звуци като свистене, драскане, потропване, дрънкане, неравномерност и т.н. Ослушайте се както на празен ход, така и при форсиране чак до червената зона на оборотомера. Двигателят да не подскача, което е признак за лошо закрепяне и може би скъсани тампони. Загледайте при форсиране за пушек отзад. Белият пушек е знак за навлизане на вода в двигателя, при изгорели гарнитури и уплътнения. Синият или тъмен пушек пък подсказва за изгаряне на масло. Погледнете и акумулатора, дали не е по-малък, стар и дали няма изтичане на киселина. Нов акумулатор е 100лв, но все пак. Огледайте и опипайте гумените уплътнения. 

Загледайте се и в екстри като спойлери и спортни гуми. Те издават психиката на шофьор, който постоянно е натискал газта и товарил двигателя. Автомобил с малък двигател на много години също не е добре да се купува, тъй като тези двигатели са нормално доста натоварени и някои са с пробег до основен ремонт, дори около 100 хиляди км. При някои коли, като модели на VW, по-големите двигатели са дори дефорсирани за удължаване на живота им и в съчетание с добрия двигател може да изкарат 300-400 хиляди. Много големите двигатели пък имат другите познати проблеми като висок разход, скъпи ремонти, данъци и застраховки. Дизеловите двигатели са нормално с доста по-висок пробег от бензиновите и около 20% по-икономични, но ремонтът им е доста по-скъп. 
При работа на двигателя, с времето от триенето на твърдите части, се образуват луфтове и компресията пада, което трябва да е индикатор за износването. Основен проблем обаче при проверка е, че търговците впръскват вещества в него, които запушват за кратко време всички луфтове. Компресията се вдига и дори и да си носите уред и я измерите, ако търговецът ви разреши да развъртате свещите, пак няма да видите колко е износен двигателя. На километража и на истории, като това че колата била на някоя баба и в гараж, е наивно да вярвате. Следователно, за пробега трябва да се досетите по износването и луфтове на други части - предница, кормило, амортисьори, купе и т.н. Малко вероятно, но възможно е да се опитат да ви излъжат и с по някоя година за датата на производство. Тя може да се провери по някои части като стъкла, пепелници и други. Ако се връщате у вас след огледа, може да вземете VIN номера и проверите по интернет, кога и къде е произведена колата и дали техническите и данни са тези изписани от търговеца. 

Друго което може да проверите на място е превключване на скоростите да става леко и без хъркане. Спрете вниманието си и на съединителя и дали не издава някакъв звук като тропане, драскане или скърцане. Може да проверите и дали съединителят "приплъзва" и е за смяна лесно, като го отпуснете рязко - двигателят трябва да изгасне веднага, може и с подскачане на купето, но без приплъзване на съединителя. Ако водите приятел, проверете заедно всички светлини, ако не, накарайте търговеца да ги превключва от вътре. Може да проверите и амортисьорите. Те имат за цел да противодействат на ресъорите, които биха вибрирали без тях многократно като отпусната отведнъж пружина. При натиск на купето и разклащане, затихването трябва да стане след една-две вибрации. Ако при каране минете през дупка или бабуна, не трябва да изпитате неприятно чувство. За смяна на 4 нови амортисьора ще ви трябват също поне 300лв. 

Добре е ако може да погледнете колата и отдолу. Смяната на изгнило гърне и ауспух е скъпа. Отдолу може да видите и за ръжда, удари, както и при липса на симетричност в окачванията за сериозни произшествия на колата. 

Ако сте доволен при всичко това, можете да настоявате за известно тестово каране на автомобила. Карайте с отворени прозорци и продължавайте да следите нещата които изброихме, като добавяте нови. Оставете при бавна скорост и на равен път, колата да се движи сама без въртене на волана, при което тя не трябва да отива на нито една страна. Предницата не бива да "плува", а да е стабилна. При поне 50км/ч изпробвайте спирачките. Ако спирачките са ABS, се натискат само един път и не трябва да блокират или занасят колата до спиране. Това е момент да проверите и съединителя, чиято смяна е много скъпа. Просто опитайте да тръгнете на по-висока от първа скорост или дори на ръчна спирачка. Ако съединителят превърти или колата не потегли подобно на предишната ви кола, направо оставяйте колата. Може да видите дали двигателят има мощност при катерене или тръгване и ускоряване от място. Направете завои на място и в двете посоки с навито кормило докрай. Вслушвайте се постоянно за нетипични шумове от двигателя, купето, скоростите, съединителя и ходовата част. 

В последствие може да уговорите и преглед на колата в сервиз. 

Тук са описани твърде много неща, за които дори и вие едва ли ще имате нерви да проверявате при всеки оглед. Когато знаете какво да гледате обаче, някои неща за определена кола много бързо ще ви се набият на очи. Не се бойте да закупите и кола с поправими дефекти. Без такива едва ли ще намерите карана кола и то на приемлива цена. При показ на забелязаните дефекти имате и силни козове да свалите цената. Да го кажем направо - преговорите са едно състезание между купувача и продавача, при което първият изрежда всички недостатъци, а втория - всички предимства на колата. Това е една неприятна обективна необходимост, с която трябва да се примирите. Поне не е необходимо двете страни да изпадат долу и се достига до човешка неприязън от едната страна към дугата.

Успех в покупката! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар